Вибір весільного фотографа. На що слід звертати увагу?

Після узгодження дати весілля та вибору ресторану, як правило, приходить черга до пошуку фотографа. Стандартне введення в пошуковику фрази „Весільний фотограф” видає сотні посилань на весільні портали, особисті сторінки в соціальних мережах чи власні сайти фотографів. Ринок весільної фотографії на даний момент перенасичений. До прикладу, на відомому весільному порталі для міста Львів зареєстровано понад тисячу фотографів.

 

Як з такої кількості вибрати одного?

 

Колись і я плануватиму своє весілля :) Як людина, обізнана в цій сфері, я звичайно знаю, на що саме звертатиму увагу при виборі фотографа. Хочу поділитися і з Вами своїм баченням.

 

1. Найкращою рекламою для професійного фотографа було і ще довго залишатиметься „сарафанне радіо”. Задоволені клієнти будуть рекомендувати свого фотографа рідним та друзям, не побоюючись взяти на себе малу частину відповідальності за надані ним послуги. Саме тому «сарафанне радіо» для фотографів є найчеснішою та найефективнішою рекламою.

З досвідом та роками кількість клієнтів «за рекомендацією» зростає і фотографу більше немає сенсу платити за дорогу рекламу в інтернеті. Тому раджу з підозрою ставитись до фотографів, реклама котрих першою відображається в пошуковиках. Це може означати, що їхні рекомендації не працюють або майже не працюють – що свідчить про їхній професійний рівень. Відгуки на порталах можуть бути замовлені, а негативні коментарі користувачі часто не залишають.Тому варто подзвонити всім своїм друзям чи знайомим, в котрих ви були на весіллі і попросити рекомендацій. Навіть якщо вони не зможуть порекомендувати вам свого фотографа, то точно скажуть, чим саме вони були незадоволені. Таким чином ви знатимете, на кого потрібно буде звернути увагу, а профілі котрих вам потрібно обійти стороною. 

 

2. Наступним кроком є перегляд портфоліо фотографа та порівняння його робіт з іншими. Зараз це дуже просто, адже майже кожен професійний фотограф має свій сайт, пише блоги чи створює сторінки в соціальних групах. Сайт є своєрідною візитівкою по котрій теж можна судити чи є в фотографа смак. Перш за все, варто переглянути роботи найдосвідченіших, найвідоміших та найбільш оплачуваних фотографів вашого регіону. В них ви точно побачите власний оригінальний стиль, цікаві кадри, якісну обробку та унікальні локації для фотосесій. Саме такі фотороботи мають сформувати у вас враження, якою повинна бути справжня якісна фотографія. 

Переглянули кілька фото з портфоліо і ви  відчуваєте, що це не  те, що шукаєте? Тоді не варто затримуватись. Чому? Фотографи виставляють свої найкращі роботи і якщо навіть вони вам не припали до душі, то ж які будуть враження від інших, не дуже вдалих. Фотографії повинні викликати у вас приємні емоції, а не бути просто гарною картинкою. 

 

Перегляньте наскільки фото різні між собою, при якому освітленні, в яких різних композиціях, ракурсах, погодніх умовах, сюжетах сфотографовані. Фотограф повинен бути креативним та уникати шаблонних постановок. Оцініть, якій саме зйомці надає перевагу майстер - репортажній чи художній. Не варто обирати фотографа, котрий займає кардинальну позицію використовуючи тільки сюжетні або тільки художні кадри. Зверніть увагу на обробку фотографії: лице не повинне виглядати штучним, кольори одягу мають відповідати дійсності, фотошопу має бути мінімум, адже обробка повинна підтримувати емоційне та змістовне оформлення фотографії, а не замінити її. 

3. Фотографії переглянуті, список фотографів складено. Подумайте та зорієнтуйтесь, що саме вам потрібно від фотографа: love story, ранок нареченої, весільна зйомка до першого танцю чи до закінчення весілля, післявесільна зйомка, додаткові послуги (фотодрук, зйомка квадрокоптером), залучення другого фотографа. Під час телефонної розмови вам буде легше задавати конкретні питання, а фотографу буде простіше описати, які саме послуги вам запропонувати та вказати їхню вартість. Домовтесь про зустріч. На це необхідно не шкодувати свого часу. Дуже важливо познайомитись з фотографом особисто, адже під час зустрічі ви зможете зрозуміти, чи буде вам комфортно працювати саме з цією людиною. Як вище згадано, портфоліо на сайтах містять найкращі та найбільш вдалі кадри на думку самого фотографа. Саме тепер чудова можливість попросити фотографа показати всю весільну зйомку від початку до кінця. Професіонал не буде відмовляти вам у тому, щоб ви самі переконались у його професіоналізмі. Тому що кілька вдалих фото з весілля може бути навіть у дилетанта, а галерея з численних гарних світлин говорить сама за себе. 

4. Техніка. Цей пункт також важливий. Звичайно, професіонал зможе зробити фото навіть на мобільний телефон. Але професійна техніка дозволяє реалізовувати усі замисли, творчі прийоми, виконувати зйомку при поганому освітленні, поганих погодних умовах. Професійний фотограф має бути готовим до усього, без виключень. Наявність двох фотокамер є великою перевагою на випадок форсмажорних обставин. Також це дозволяє швидко робити різнопланові кадри.

 

5. Останнім пунктом я виділяю вартість послуг. Якісна та хороша робота не може коштувати дешево. Економія на фото взагалі себе не оправдовує, адже результат роботи професіонала буде довго вас радувати, а фото малодосвіченного спеціаліста можуть залишити тільки неприємні спогади.

 

Сподіваюсь, ця маленька стаття принесе Вам користь та допоможе у виборі свого весільного фотографа.

 

Ваш Назар Коляда